Anasayfa / Sektörel / Duyurular / / Korona Virüs Tedbirleri Kapsamında
Menşe Şahadetnamesinin Sonradan İbraz Süresi

Korona Virüs Tedbirleri Kapsamında
Menşe Şahadetnamesinin Sonradan İbraz Süresi

Sayı: 2020/196
Tarih: 01.04.2020
Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından "Coronavirüs Tedbirleri-Menşe Şah. Sonradan İbraz Süresi" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda Çin'in Wuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle menşe şahadetnamelerinin temini ve ibrazı konusunda güçlükler yaşandığı bu durumun Gümrük Yönetmeliği'nin 3. maddesinde mücbir sebep olarak değerlendirildiği belirtilmiştir.

Duyuruda ayrıca Gümrük Yönetmeliği'nin 38/2. maddesi gereğince serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında menşe şahadetnamesinin mevcut olmaması ya da ibraz edilen menşe şahadetnamesinin şekil ve formalite noksanlığı, içerik itibarıyla yanlış/eksik bilgi taşıması sebebiyle gümrük idaresince kabul edilmemesi hallerinde ithalat vergilerine isabet eden tutarın tahsil edildiği belirtilmiş olup emanet hesabına alınması ile teminata bağlanması suretiyle usulüne uygun bir menşe şahadetnamesinin ibrazı için beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı aylık süre verildiği bildirilmiştir.

Bu doğrultuda altı aylık süresinin yükümlüler tarafından herhangi bir başvuruda bulunulmasına gerek olmaksızın 1 Şubat 2020 tarihi ile 30 Haziran 2020 tarihi arasında durdurulmuş olup bu tarihler arasında geçen sürenin altı aylık süre hesabında dikkate alınmayacağı ve mezkur sürenin 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kaldığı yerden devam edeceği bildirilmiştir.

Söz konusu duyuruyu ekte bilgilerinize sunar, taşıma modu ve ülke bazındaki güncellemelerin UTİKAD internet sitesinde https://www.utikad.org.tr/Covid-19 adresi üzerinden takip edilebileceğini bildirir, iyi çalışmalar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr